A9VG电玩部落论坛

大家推荐一款摇杆吧。。。

种子
5 点
实在忍受不了360的手柄了。。。也许是我手小的缘故,完全没有PS3的舒服。

大家推荐一款摇杆把,要即能接360也能接PS3(不然回头回到PS3上摇杆就白练了)。。。

RAP3有点太贵了.

战士

風のうしろを歩むもの

种子
5 点
没有一款摇摇杆是即能接360又能接PS3,除非自己改,或者到淘宝上找改好的...
RAP3虽然贵点,但绝对是最合适SC4的

种子
8 点
用RAP3的飘过, 虽然贵但是物有所值, 楼主先确定以后在哪个平台上面玩, 然后再决定买什么摇杆吧.
该用户已被禁言

种子
5 点
俾各位想買STICK / 改STICK 的朋友參巧一下

FIGHTING STICK 3 / FIGHTING STICKEX

HORI桿 + HORI掣
體積細+手感一般, 但絕對唔會太差...但有一個的缺憾就係D 掣好易壞... 要整D話會幾麻煩... 但其實唔係好HARD CORE的格GAME玩家可以考慮一下
FIGHTING STICK 3 / EX 在功能上的分別係..只於RAP3 有連射功能, RAPEX 就可以插耳機,但無連射

SEGA VSHG

三和桿+三和掣..用料最正.. 最重..但體積比HORI RAP3 細 但個PCB 係有問題的... 枝STICK 一出的時候都話過有問題要停止發售同回收.. 後來再出過一批經過驗測
版 , 驗測前後的分別請參巧下面的LINK
http://ps3.cngba.com/ps3_xw/2007030210600.shtml
我呢枝係有S 字的, 已經係驗測過後的版本.. 但一樣係有問題, 只要用同按上面三個掣或下面三個掣的招都會經常性走火.... 所以用蘇聯佬的玩家入左呢枝STICK 就慘了..
因為我玩SOUL CALIBUR 一樣有要同按上面三個掣的招, 所以我發現呢個問題..
但如果你係買o黎改去360 用就無問題.. 我有幾個FRIEND 改去360後就無呢個問題... 因為改掣係會正頭改用360手掣的PCB.. 所以證實o左VSHG 本身塊PCB 係有問題..

HORI RAP3 / RAPEX  
  (黑色掣係我自己換O左三和掣上去, 其實算半枝RAP3SE)
即係依家街霸
三和桿+HORI掣... 體積較大.. 但較VSHG 輕.. 基本上好唔錯... 無論PS3 自用 或 改去360 都推介.. (上年入手都只係$520, 我呢枝係改O左360用的,) 但依家日元高企加上需求大, 所以先貴
RAP3 同 RAPEX 功能上的的分別同 FIGHTING STICK 3 / EX 的分別一樣
HORI RAP3 SE
其實90%同 RAP3 係一樣... 但變為三和桿+三和掣... 用料同VSHG..
呢枝應該就無得頂了...  但就貴少少..  呢枝我無入手. 但我枝改版的RAP3 應該會同RAP3SE 手感一樣

另外..呢枝就真係私伙野.. RAP3 + 黑色三和掣 + 自家製貼紙 + 360 & PS3 共用..

有個SWITCH, 可以轉去360 / PS3 到 .. 有幸得高人幫手改...  

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
三和掣同HORI 掣的分別...  三和掣會較敏感同回彈力更好..

VSHG 改去 360 用的教學
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=282&t=466045

VSHG 改去 360 / PS3共用的教學..
http://virtuafighter.com/forums/ ... mber/199704/fpart/1
但其實就算將VSHG 改為共用.. 當用PS3 時都係用返 VSHG 本身塊 PCB. 所以一樣有問題的.. 所以改共用的都係建議用RAP O黎改

改共用的360 PCB 其中之一
http://www.madcatz.com/Default.a ... box_360_Controllers

360 D STICK貴係因為佢D 線路係特別麻L煩.. 佢唔係用傳統共地的接法, 而係點都有一條獨立的地線...  所以想改360 & PS3 共用的話就要搵一個用共地的 360PCB.. 上邊果枝***STICK 就可以

O黎緊RPAEX 會出一隻清水桿+清水掣的版本.. 清水PRODUCT 我自己無用過.. 就唔評論啦..
MADCATZ 果枝TOURNAMENT EDITION.. 雖然我未見實物.....但應該同 RAP3SE 同級 . 而且佢好USER FRIENDLY, 可以輕易自己換掣 (比VSHG & RAP 更方便...) MADCATZ 直頭係預左用家會自己換掣. 個條線會標示埋係邊粒掣..)
仲有個吉位可以收埋D 線...方便收藏 (真係值得一讚)
MADCATZ 的 GAME PAD 同 STICK 的介紹
http://www.***.com/watch?gl=HK&hl=zh-TW&v=GSam0NPwgqo

种子
5 点
LZ想省钱的话可以参考我的方法:买一个原装的HORI《刀魂3》摇杆,造型很COOL,就像一柄邪剑~摇杆的位置正好位于邪眼处。这东西现在价钱下来了,400左右就能搞定~接下来再买个PS2手柄接PS3的转接器,40快左右,这样450块左右就能搞定了,效果也不错,噩梦的白光agA能够达成!如果还觉得贵,可以买个组装的HORI摇杆,也就130多块钱,加个转接头,娱乐娱乐绝对够了~

种子
5 点
谢谢大家的回复,我再考虑一下吧

想买的原因主要是想应付360,主战还是PS3版的

PS手柄用的还算顺手,但是用HILDE或者出i66B之类的不大行

种子
5 点
你到底玩哪个? 一个还不够你玩的啊? 两边都打,唉两个机器都有了,不要犯你的小农意识了。

360的游戏没了刀魂你照打,既然PS3你买了张蓝光,就对的起他物尽其用吧!

我这个人说话直,确实这种农民思想要不得的。我的推荐跟5楼的基本一致,HORI的原装刀魂摇杆就挺不错的,别挑这挑那的了,没有鱼与熊掌都能占着的,便宜没好货,好货不便宜。

RAP3确实是物有所值。估计你也不会去买。

种子
5 点
yuyupriest兄也许你误会了

我的PS3放在国外,最近我人在国内,只能玩360版的

所以想买一个PS3/360双用的.

好的摇杆不便宜,自然得谨慎出手.

征服者

梦除非 往事追 流光飞舞人憔悴

种子
0 点
下面是引用玩了再买于2009-02-08 17:57发表的:
LZ想省钱的话可以参考我的方法:买一个原装的HORI《刀魂3》摇杆,造型很COOL,就像一柄邪剑~摇杆的位置正好位于邪眼处。这东西现在价钱下来了,400左右就能搞定~接下来再买个PS2手柄接PS3的转接器,40快左右,这样450块左右就能搞定了,效果也不错,噩梦的白光agA能够达成!如果还觉得贵,可以买个组装的HORI摇杆,也就130多块钱,加个转接头,娱乐娱乐绝对够了~
你这个办法不能用在360上的。。。

种子
5 点
可是XB的摇杆貌似卖的真的很贵,我见到便宜的也要400多。不值得的。

为一个游戏,我希望楼主慎重选择,其实我主打还是推荐RAP3的,东西真的是不一样。

我是个狂热的RAP饭,2代什么样你应该很清楚吧,而且那个特别版都贵到天上去了,差不多能买台9.5新的PS3了,但绝对绝对的物有所值!